Dünyada Eczacılık: Kanada

Önce rakamlar…
Kanadalı Eczacılar Birliği’nin rakamlarına göre, ülkede 10.000’i aşkın eczane bulunuyor ve yaklaşık 42.500 eczacı çalışıyor. Bu eczacıların %70’i serbest ve zincir eczanelerde, %15’i hastanelerde ve kalan %15’i de ilaç firmaları, üniversiteler ve devlet birimlerinde hizmet veriyor. Ülke çapında her yıl 750 milyon reçeteyi işleme sokan ve bu reçeteler üzerinde görüş bildiren eczacılar, halka en ulaşılır sağlık hizmetini sunuyor. Pandemi sırasında COVID-19 aşılarının uygulanması ve testlerin halka ulaşması da eczaneler ve eczacılar sayesinde mümkün oldu.

2021’de yapılan bir araştırmaya göre, Kanadalıların %95’i eczacılar hakkında olumlu görüş bildiriyor. %30’u, pandemi sırasında eczacılarla eskisinden daha fazla etkileşim içinde olduğunu söylüyor. Dört Kanadalıdan üçü, önceki döneme kıyasla, pandemide sağlık hizmetini ulaşılabilir kılma konusunda eczacıların büyük bir rol oynadığını düşünüyor. %64’ü, sağlık sisteminde eczacıların vazgeçilmez olduğunu söylüyor. Bu oran, 2015 sonrasında 10 puan, pandemiyle birlikte 3 puan yükseldi.

Zincir eczanelerin oranı tüm eczanelerin %64’ünü oluştururken, serbest eczaneler %21’lik, gıda ürünleri satan dükkanlara eklemlenmiş eczaneler de %15’lik bir orana sahip. Zincir eczaneler arasında lider konumda olan Shoppers Drug Mart, 11 bölgede 1.214 şubeye sahip. Kanadalıların %55’i haftada en az bir kez eczaneye uğruyor ve doktorlardan on kat daha fazla eczacılara danışıyor.

Eczacı olmak için
Kanada’da eczacı olmak için Eczacılık eğitimi veren 10 üniversiteden birinden mezun olma, ardından -Québec bölgesi hariç tutulmak üzere- ülke çapında yapılan bir eczacılık sınavından geçme, belirli bir süre stajyer olarak deneyim kazanma ve son olarak İngilizce veya Fransızca konuşma şartı aranıyor.

İnternetten ilaç satışı
Kanada’da internetten ilaç satışı, reçeteli ilaç alımı ve evlere teslimat mümkün, ancak devlet bu yetkiyi sadece lisanslı eczanelere verdiğini sık sık hatırlatıyor; yasa dışı yollarla ithal edilen ilaçları satan ve görünüşte lisanslı eczane gibi hizmet veren sahte sitelere karşı halkı uyarıyor.

Çalışma saatleri
Eczacıların çalışma saatleri çalıştıkları yere göre değişmekle birlikte, çoğu eczane 09.00-20.00 arasında açık. Bazıları daha geç saatlerde kapanırken, bir kısmı da 24 saat açık kalıyor. Genel olarak zincir ve serbest eczaneler haftanın yedi günü hizmet veriyor. Hastanelerde çalışan eczacılar sıklıkla fazla mesai yapmak zorunda olsa da, bir eczacının günlük ortalama çalışma süresi sekiz saatle sınırlı.

Çalışma alanları
Eczacılar serbest ve zincir eczanelerde yarı veya tam zamanlı çalışabiliyor. Eczanelerde eczacılık yapmayıp, müdür pozisyonunda çalışan, idari işler, bütçeleme, işe alım ve hasta şikayetleriyle ilgilenen eczacılar da mevcut.

Dünyada Eczacılık: İspanya

İspanya'da sosyal medya hesaplarında ilaç reklamı yaparak halk sağlığına zarar veren influencer'lar eczacıların tepkisini çekiyor.
selinfmz
1 dakikada oku

Dünyada Eczacılık: Fas

Fas'taki serbest eczane sayısı 11.000. 2016'daki nüfus oranına göre, 3000 kişiye 1 eczane düşüyor.
selinfmz
2 dakikada oku

Bir yorum yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir