Ecz. Berra Kılıç Köme

Eczacı anne olmak
“Bebeğim var, günde iki-üç kere emzirmeye gitmek zorundayım. Ama yasal olarak bunun bir dayanağı yok. Devlet herkese süt izni veriyor, ama bize vermiyor. Eczacı, eczanenin açık olduğu her saat boyunca eczanede olmak zorunda, yasa böyle. Doğum yaptığımda, dokuz ay boyunca mesul müdürle çalıştım. O da bir maliyet tabii. Mesela aile hekimlerinde öyle değil, onlar haklarını söke söke alıyorlar. Bu konuda bizde ciddi bir eksiklik var. Doğum yaptıktan iki hafta sonra eczaneye dönmek zorunda kalmış bir eczacı arkadaşım var. Neden? Çünkü İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne şikayet edilmiş. Tatile giderken de bir şey değişmiyor. Yıllık bir hafta iznimiz bile yok. Bir yere gidecekseniz, yerinize bir eczacı bulup ona maaş vermek zorundasınız. Kim bu şekilde izne çıkıyor ki?” 

Eczanenin konumu
“İlk eczanemi açarken eczanenin konumunu iyi analiz edemediğimi düşünüyorum. Eczaneyi açarken en önemli şey eczanenin yeri. İyi bir eczane konumu bulduysanız, o eczaneyi batırmak zor. Cadde üzerindeydim, yaya sayısı fazlaydı, ama etrafta çok eski eczaneler vardı. Öyle ki, bebekken bana biberon alınan eczane yan komşumdu.”

Mesleki haz üzerine…
“Mesleğimi seviyorum. Örneğin, bir hasta geliyor, demir ilacı kullanacak. Aç alması ve alırken süt ürünleri kullanmaması gerektiğini anlatıyorum. Yoksa demirden faydalanamaz. “Bir yıldır kullanıyorum, bunu bana kimse söylememişti.” diyor. İşte ben mesleki hazzımı almış oldum. O ilaçtan kutu başına 1 lira kazanıyorum, ama o sırada önemli değil, önemli olan o bilgiyi vermiş olmam.”

Ailenin eczacısı olmak…
“Eşim doktor, ben eczacıyım. Ailede bizden başka ne doktor ne eczacı var. Akraba ziyaretine gittiğimizde, eşim mutlaka birilerini muayene etmek zorunda kalıyor. Herkesin derdini dinliyorsun. Bana da ilaç soruyorlar. Şunu yazdır, şunu getir filan. Akrabalarım ilaçların yazılmadan alındığını düşünüyorlar bence.”

Muayene ücreti sorunu
“En büyük sıkıntılarımızdan biri, muayene ücreti. Hem bizim olmayan hem de bedavaya tahsil ettiğimiz bir para. Devlet yerine tahsildarlık yapıyoruz, ay sonunda devlet bizden o parayı alıyor. Hasta benimle tartışıyor. Hastaya, “Bu benim param değil, sen bana vermezsen ay sonunda devlet benden kesecek, vicdanın rahat mı?” diyorum. “Öyle mi kızım? O zaman vereyim” diyor kadın. Niye kendimi acındırmak zorundayım ki? Ne kadar kötü bir durum. Bunun için okumadık, ama mecbur kalıyoruz.”

“Babam eczacı olmamı istiyordu.”
“Kimya seviyordum. Boğaziçi Üniversitesi Kimya bölümünü kazandım. Hazırlığı geçtim, yarım dönem Kimya okudum. Babam hep benim eczacı olmamı istiyordu. Kimya’yı da sevmediğimi anlayınca, babamın etkisinde kaldım. “Sağlıkla ilgilenmek istiyorum.” dedim. Tekrar sınava girdim, sonra Eczacılık Fakültesi’ne girdim. Çok da mutluyum.” 

“Tanıdığım insanlarla birlikte büyümek istiyorum”.
“İkizleri olan bir hastam var. Hamileliğinin başından beri vitaminlerini verdim, süreci takip ettim. Sonra iki gün arayla doğum yaptık. Hâlâ geliyorlar, çocukları karşılaştırıyoruz filan. 1 yaşına girdiler, şimdi de mamalarını veriyorum. Bu, çok güzel bir şey. Bu eczaneyi yıllarca devam ettirmek isterim. Çok daha büyük yerlerde gözünüz olsa, gider bulursunuz. Ama tanıdığım insanlarla birlikte büyümek istiyorum.”

Nöbet macerası
“Nöbette bir adam girdi içeriye. Genç, ama hırpani kılıklıydı. Eczanenin ortasında yere devrildi ve titremeye başladı. Çok korktum. Tam yanına gidiyordum ki, eşim beni durdurdu. “Numara yapıyor.” dedi. Şoke oldum. Böyle numara mı olur? Gerçekten de numara yapıyormuş. Eşim aseton koklatınca, bilinci yerinde olduğu için koklamak istemedi, hemen kalktı. Kovduk, gitti.” 

Yeni mezunların zorunlu stajı
“Yeni mezun eczacıların durumu vahim. Kısa süre önce kalfa ilanı verdim, beni eczacılar aradı. Çok şaşırdım, bir yanlışlık olduğunu düşündüm. Meğer yeni mezunları, eleman ilanı kovalamak zorunda kalıyormuş, bunu duyunca çok üzüldüm. Onlar benim meslektaşım. Her biriyle tek tek konuştum. “Keşke çalıştırabilsem sizi.” diye. Bir yıllık staj nasıl zorunlu olur? Biz böyle bir durumla karşılaşmadık. Benimle aynı okuldan mezun olmuş, ben hemen eczanemi açabiliyorsam o neden bunun için önce bir sene staj yapmak zorunda? Bu duruma düşürülmemeliler.”

Bir Eczacı Portresi’ne konuk olmak isteyen eczacılarımız, Canlı Destek alanından ekibimizle iletişime geçebilir.

Ecz. Makbule Demir

"Bize yarı doktor derlerdi, aslında biz tam eczacıyız."
selinfmz
1 dakikada oku

Ecz. Kayhan Dizdaroğlu

"Eczacılığın eczane açmanın ötesinde bir şey olduğunu anlatmak lazım."
selinfmz
3 dakikada oku

Ecz. Emin Olgun

"İyi bir eczacı olmak için; iyi bir iletişimci, personel yöneticisi, finans yöneticisi, stok takipçisi ve satışçı olmanız lazım."
selinfmz
2 dakikada oku

Bir yorum yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir